Skip to content

Despre Noi

calea către sustenabilitate

Avia Agrobanat a fost fondată în anul 1970 şi a traversat jumătate de secol de existenţă oferind pieţei din România cea mai completă şi accesibilă sursă de nutrienţi: oul.

În anul 1999 locaţia a fost preluată de holdingul Agrobanat, condus la momentul respectiv de Florentin Cârpanu. Ulterior, Avia a devenit independentă din punct de vedere juridic, dar a rămas o veritabilă afacere de familie. Am investit peste două milioane de Euro pentru a ridica standardele de funcţionare, de la calitatea produselor, la bunăstarea animalelor şi la efectele de mediu, ca să putem livra ouă proaspete din Banat în toată țara.

Una din priorităţile noastre a fost să căutăm inovaţia şi să introducem pe piaţa românească idei noi despre folosirea şi comercializarea ouălor. Am făcut campanii de informare despre calitatea ouălor încă din anii 2000 prin lanţul de magazine Agrobanat, am făcut vânzare de ouă prin automate pe cartiere, am participat la târguri de inovaţie şi, bineînţeles, am investit mult în dezvoltarea pieţei de ouă pasteurizate. Totodată, ferma noastră a fost primul reprezentat al României la International Egg Commission, cea mai importantă organizaţie internaţională care reprezintă producătorii şi procesatorii de ouă din întreaga lume.

Trebuie să ne alegem împreună viitorul, iar deciziile pe care le luăm cu toţii să aibă în vedere impactul social al disponibilităţii ouălor la un preţ accesibil, bunăstarea animalelor şi impactul sistemelor de creştere asupra mediului înconjurător.

Filosofia noastră

Prioritatea numărul unu în momentul în care am preluat ferma de găini din locaţia gestionată de Avia Agrobanat în anul 2007 a fost alinierea la cerinţele moderne de creştere a animalelor şi protecţie a mediului. Compania noastră a investit trei milioane de Euro pentru a îmbunătăţi condiţiile de creştere ale găinilor ouătoare, fiind în conformitate cu legislaţia intrată în vigoare în 2012, dictată de Directiva 1999/74/CE, stabilind standardele minime pentru protecția găinilor ouătoare.

La Avia producem în hale cu baterii îmbunătățite și hale cu găini crescute la sol.

În ceea ce priveşte bunăstarea animalelor, fiecare sistem prezintă avantaje şi dezavantaje. Producţia în baterii îmbunătăţite oferă păsărilor siguranţă împotriva paraziţilor şi infecţiilor la un nivel superior faţă de sistemele alternative, mortalitate mai scăzută, microclimat superior, cât şi o grupare socială conformă cu capacitatea păsărilor de formare a relaţiilor, pe lângă facilităţile pentru exprimarea comportamentului natural al acestora, precum cuibare şi zone pentru râşcâit. Halele la sol oferă un plus de libertate de exprimare păsărilor, la fel ca sistemul de creștere în aer liber, dar la un cost de producție între 10% și 30% mai mare.

Respectăm dorinţa celor care nu vor să vadă păsări în baterii,. Noi ne dorim să oferim clienţilor noştri posibilitatea de a alege produsele care se pliază pe bugetele familiilor lor, luptând pentru un echilibru între necesităţile clienţilor, bunăstarea animalelor şi interesul nostru comun de protejarea a mediului.

Producția intensivă va avea mereu un efect asupra lumii în care trăim, iar fiecare trebuie să aducem contribuția proprie pentru a avea o lume echilibrată. 

Investiţia noastră s-a concentrat în primă fază pe producţia în baterii îmbunătăţite şi datorită faptului că producţia la baterie are o amprentă CO2 mai mică cu 20% faţă de un sistem de creştere alternativ, precum cel în aer liber. Totodată, sistemul integrat de procesare al dejecțiilor de pasăre, prin care dejecția este uscată, i se reduce conținutul de amoniu și poate fi folosită ca îngrășământ organic, contribuie semnificativ la reducerea impactului de mediu.

Tocmai pentru a ne conforma exigenţelor clienţilor noştri, am investit în ultimii ani şi în sisteme alternative de creştere, cu păsări la sol. Totodată, alături de partenerii noştri strategici, ţintim lărgirea gamei de ouă furnizate din sisteme alternative, în creştere de la an la an în perioada 2017-2020, livrând în acest moment cu 17% mai multe ouă de la găini crescute la sol, pe un volum mai mare de produse livrate. În plus, de peste şase luni de zile planificăm un nou pas în această direcţie, prin introducerea ouălor produse de găini crescute în aer liber pe parcursul anului 2020.

 Avia Agrobanat este o afacere de familie şi  facem toate eforturile pentru a ne alinia cerinţelor consumatorilor.

În ultimii ani, s-a adus în discuție în mai multe rânduri că găinile ouătoare sunt crescute în baterii, în condiții inacceptabile și cu efecte negative asupra consumatorilor. Această temă a fost tratată însă cu superficialitate și a fost redusă la câteva cuvinte cheie, dintre care care s-au consacrat în mass-media sintagmele “găini stresate” și “ouă cu cifra 3″.

Noi la Avia am optat pentru o investiție în baterii îmbunătățite deoarece datele științifice arată că acest sistem de creștere garantează cea mai mare siguranță din punct de vedere alimentar, oferind un mediu controlat pentru creșterea găinilor ouătoare. Pentru o comparație între sistemele de creștere disponibile, avantajele și dezavantajele fiecăruia, vizitați pagina despre bunăstarea găinilor.

Găinile sunt crescute în grupuri de până la 40 de animale, conform cu abilitățile lor de socializare și ierarhizare, în baterii dotate cu mai multe facilități. Cea mai evidentă este cuibarul intim, o secțiune separată unde găinile fac ouăle. Totodată, bateriile sunt echipate cu o bară de odihnă, covoraș cu baie de nisip pentru râșcâit și permit accesul constant la apă și furaje.

Mediul de creștere, de la admisia aerului la administrarea furajului, este controlat de un sistem computerizat, iar ouăle ajung direct în stația de sortare grație transportului pe conveioare, unde sunt așezate în cofraje și caserole și pregătite pentru livrare.

Un aspect important pentru întreținerea condițiilor ideale de creștere este eliminarea dejecțiilor. Acestea sunt transportate pe benzi amplasate sub baterii și ajung într-un tunel de uscare. Acolo se usucă folosind aerul cald din interiorul halei, deci fără a consuma energie adițională, iar dejecțiile uscate de pasăre sunt cele mai potrivite pentru a fi folosite ca îngrășământ.

În esență, acestea sunt elementele centrale ale sistemului nostru de creștere. Infrastructura existentă ne permite să îndeplinim potențialul capitalului uman pe care îl avem la Avia și ne oferă posbilitatea de a îngriji animalele găzduite cu cel mai mare grad de profesionalism cu putință.